De Turkse bevolking vindt een Turkse Van een witte kat met het type van de Europese Turkse Van moet zijn, maar dan moeten ze 2 verschillende kleuren ogen hebben (odd-eyed). Hier in Europa is die 'Turkse' Turkse Van niet erkend en moet een Turkse Van een Van tekening hebben. Dat wil zeggen dat ze twee gekleurde kopvlekken moeten hebben en een dezelfde kleur staart.Shai
Verder zijn ze wit en is de vacht halflang haar. De kleuren die voor mogen komen zijn Rood (auburn), Crème en Zwart en Blauw.
Er worden niet zo veel kittens geboren die deze perfecte tekening hebben.. De meeste kittens hebben wel hier of daar een vlekje teveel. Dit behoeft geen probleem te zijn.
Ook op Tentoonstellingen zie je wel Turkse Van katten met een vlekje teveel, maar dat levert weinig problemen op. Je kunt beter een kat hebben met een vlekje teveel dan een Turkse Van met te weinig kleur.

Bij het fokken van Turkse Van katten is het niet alleen belangrijk om naar de kleur en de aftekening te kijken, het is vooral ook belangrijk om naar het karakter te kijken. Agressieve katten worden niet geboren maar gemaakt en veroorzaakt door een slecht fokbeleid.

De Turkse Van is een gezelschapsdier en kan beslist niet tegen alleen zijn. Hij/zij moet tenminste 1 speelkameraadje hebben van een ras dat bij de Turkse Van past. Verder heeft de Turkse Van ook regelmatig aandacht nodig van de mens, want als deze kat teveel alleen gelaten word dan is hij/zij al heel snel terug bij de natuur en word het weer een wilde kat. Het is een ras dat goed op te voeden is en ook wel te corrigeren is, vooral met de stem of in het uiterste geval met de waterspuit. Tevens is een dagelijkse borstelbeurt belangrijk voor het onderhoud van de vacht.

Bij de Turkse Van zijn tot op dit moment nog geen rasgebonden erfelijke afwijkingen en ziektes bekend. Dit komt waarschijnlijk vooral omdat het ras niet is ontstaan door verschillende rassen met elkaar te kruisen. Het is een natuurras dat ook heden ten dagen nog steeds in het wild voorkomt. Dat heeft als gevolg dat het ras ook nog een natuur karakter heeft. Als ze iets niet willen dan krijg je het meestal niet voor elkaar.
Als ze stevig vast gehouden worden, kunnen ze behoorlijk boos worden. Dit kan nogal eens tot problemen lijden als ze naar de dierenarts moeten. Terwijl als je ze los op de arm houdt het vaak prima gaat en ze al snel beginnen te spinnen. Ik adviseer ook altijd om een dierenarts even te waarschuwen dat het een Turkse Van is. Eigenlijk is een Turkse Van zoals elke kat eigenlijk zou behoren te zijn, PUUR NATUUR.

Het valt niet mee om uit Turkije een goede Turkse Van te halen. Dit komt vooral omdat deze katten in de zomer een erg korte vacht kunnen hebben en dan weet je niet of de kat nu wel of niet halflang haar is. Ook kittens kunnen vrij kort van vacht zijn. Over het algemeen duurt het 3 tot 5 jaar voordat een Turkse Van uitgegroeid is en het kan daarom ook wel iets langer duren voor de vacht zo mooi is als dat zij zou moeten zijn.

© Cattery Criddle - E-mail: info@cattery-criddle.com