Wildkleur

De wildkleur is de oorspronkelijke kleur van de Abessijn en Somali en is genetisch gezien zwart. De wildkleur vertoont een diepe, warme goudbruine vacht met zwarte ticking, staartpunt en laarsjes. Bij de volwassen dieren hoort de grondkleur een warme en diepe abrikooskleur te hebben. Het neusleertje is steenrood omrand door een zwart lijntje. De voetkussentjes zijn zwart.

Sorrel

De sorrel is genetisch gezien lichtbruin. De sorrel vertoont een diep koperrode kleur. Ticking, staartpunt en laarsjes hebben een kleur variërend van warm kaneelkleurig tot licht chocoladebruin. De ondervacht is warm abrikoos. Het neusleertje is roze met een kaneelkleurig randje. De voetzooltjes horen helder roze te zijn.

Chocolate

De chocolate is genetisch gezien donkerbruin. De eerste indruk is vaak die van een lichte wildkleur, maar als je goed kijkt is de totale kleurimpressie diep warmbruin. De grondkleur hoort warm donker abrikoos te zijn. Het neusleertje is roze met een chocolate randje. De voetzooltjes zijn rozebruin.

Blauw

De blauwe Somali of Abessijn heeft een blauwgrijze vachtkleur met een zachte warme gloed. De ticking, staartpunt en laarsjes zijn staalblauw. De ondervacht, de buik en de binnenkant van de poten zijn warm havermoutkleurig. Het neusleertje zelf is roze en wordt omlijnd door een staalblauw randje. De voetzooltjes zijn zacht blauw.

Fawn

De vachtkleur van de fawn is warm zandkleurig. Daarnaast zijn ticking, staartpunt en laarsjes zandkleurig en is de grondkleur licht beige. Het neusleertje is roze, met een zacht zalmroze randje. De voetzooltjes zijn zalmrose.

Lilac

De lilac Somali of Abessijn heeft een licht-rozig blauwe kleur. De ticking, staartpunt en laarsjes zijn lilac. De ondervacht of grondkleur is lichtbeige.. Het neusleertje is roze van kleur en heeft een lilac randje. De voetzooltjes zijn oudroze.

Zilver

De zilver Abessijnen en Somali's nemen eigenlijk een afzonderlijke plaats in. De zilvers bezitten een factor waarbij de kleur van de ondervacht wordt omgezet in een zilverwitte kleur, zoals men die kan zien bij de husky's. Dit betekent dat zilver gecombineerd kan worden met alle kleuren, wat resulteert in bijv zwart-zilver en sorrel-zilver. Voor de zilvers geldt dat de grondkleur zilverwit moet zijn en dat de ticking de oorspronkelijke kleur moet tonen. Hiernaast een voorbeeld van een zwart-zilver Somali.

Rood

Als we het over rood hebben dan wordt hier de genetisch rode kleur bedoeld en dus niet de lichtbruine kleur sorrel. De kleurimpressie van een rode Abessijn of Somali is warm oranjerood. De ticking is dieprood en de grondkleur oranjerood. Zowel het neusleertje alsook de voetzooltjes zijn roze.

Crème

Crème is de verdunde kleur van genetisch rood. De algehele impressie van een crème Abessijn of Somali is licht crème. De ticking is crème en de grondkleur licht crème. Neusleer en voetzolen zijn roze.

Torties

Wildkleur tortie-, Sorrel tortie- en Chocolate tortie zijn de basiskleuren van de Somali en Abessijn gemengd met rood. Blauw tortie-, Lilac tortie- en Fawn tortie zijn gemengd met crème. Hiernaast een voorbeeld van een blauw tortie Somali

 

© Cattery Criddle - E-mail: info@cattery-criddle.com