Originele rasstandaard Nebelung

Afgeleid van de TICA standaard voor de Nebelung


N.B: De FNK is er bij de erkenning van de Nebelung van uitgegaan dat de Nebelung de halflanghaarvariant van de Rus is. Hoewel historisch onjuist, is het in overeenstemming met de status van het ras in Nederland, om de rasstandaard van de Rus toe te passen. Zie hiervoor dan ook "rasstandaard Blauwe Rus". Desalniettemin willen wij hier toch graag de rasstandaard van de Nebelung laten zien, zoals deze in Amerika is opgesteld en wordt gehanteerd.

Kop
Vorm:
Gematigde wig, in goede verhouding tot het lichaam. Meer hoekig dan rond, hoewel langere beharing de kop ronder kan doen overkomen.

OGEN
Vorm:
Zeer matig ovaal, gemiddeld van grootte.

Plaatsing:
Ver uit elkaar geplaatst.

Kleur:
Groen, geel-groene nuance is toegestaan. Bij kittens veranderend van geel naar groen. Met 8 maanden zou een groene ring rond de pupil zichtbaar moeten zijn. Zo levendig groen als mogelijk in volwassenheid, wat op de leeftijd van twee jaar of ouder kan zijn. Hoe rijker en dieper de kleur, hoe beter.

OREN
Vorm:
Groot en puntig

Plaatsing:
De oren zijn zo geplaatst dat zij de vorm van de gematigde wig voortzetten.

KIN
Rechte lijn van neuspunt naar de punt van de kin.

SNUIT:
Gemiddeld van lengte. Geprononceerde snorhaarkussentjes, wat bij poezen in een wat pruilende uitdrukking kan resulteren. Bij de open kater zijn katerwangen toegestaan. Het neusleertje is leigrijs.

PROFIEL:
Het voorhoofd moet recht lijken tot aan de bovenste oogrand. Vanaf daar heeft het profiel tot aan de neuspunt zo'n lichte glooiing, dat het recht lijkt. Hierdoor ontstaat een duidelijke hoek ter hoogte van de bovenste oogrand. Er mag geen stop, deuk of bobbel op de neus zijn. Ook mag het profiel van de bovenkant van de kop tot de neuspunt niet recht zijn. Er is een rechte lijn van neuspunt tot kinpunt. Deze lijnen kunnen verhuld worden door het langere haar.

NEK:
Lang, elegant slank, kan wat korter lijken door de dichte vacht.

LICHAAM:
Goed geproportioneerd en atletisch, semi-foreign van type. De totale lichaamsbouw is lang en elegant met een gemiddelde beenderstructuur. De kat moet noch overmatig slank en hoog op de poten, noch kort en gedrongen overkomen. Katers zijn in verhouding groter dan poezen. Verhouding en algehele balans wegen zwaarder dan zuiver en alleen grootte.

POTEN:
Lang met een gemiddelde beenderstructuur.

VOETEN:

Gemiddeld van grootte, afgerond ovaal van vorm met volle pluimpjes tussen de tenen. De kat lijkt te staan en te lopen op de ballen van de voeten.

STAART:
De beharing moet langer zijn dan die op de rest van het lichaam. De lengte is in balans met de lengte van het lichaam. Idealiter is de lengte tenminste gelijk aan de lichaamslengte van staartaanzet tot schouderbladen.

BESPIERING:
Atletisch, niet overdreven gespierd en in verhouding tot de te dragen lichaamslengte en het gewicht. Zowel katers als poezen dienen goed bespierd te zijn.

VACHT/KLEUR/PATROON:
Lengte:
Middellang op het lijf, toenemend in lengte vanaf de schouder naar de staart toe. Katers kunnen een kraag hebben, poezen in mindere mate. De beharing is langer op de staart. Bevedering achter de oren in een lichtere tint blauw is gewenst.

Structuur:
Zacht en dubbel van structuur, geschikt voor alle weersomstandigheden en waterafstotend. De dekvacht is fijn en zijdeachtig, middellang op het lijf beginnend vanaf de schouderbladen, waar de vacht ietwat korter is. Een broek op de achterpoten. Er wordt rekening gehouden met het seizoen: de wintervacht is dichter, voller, langer en zachter. De zomervacht is minder dicht en heeft de neiging meer aan te liggen. De volwassen vacht kan soms pas na twee jaar volledig ontwikkeld zijn.

Kleur:
Blauw, volledig doorgekleurd tot aan de haarwortels met een zachte en rijke glans. Silver tipping is gewenst, maar niet vereist. Vaak is silver tipping alleen duidelijk waar te nemen op kop en schouders, aangezien het op de rest van het lichaam vaak wordt afgedekt door overliggende haren. Lichtere tinten blauw zijn gewenst, hoewel silver tipping dan minder duidelijk kan zijn. De ondervacht is zeer zacht en lichter van tint dan de dekharen van de bovenlaag. Dit kan de indruk van "shading" wekken als men op de rug tegen de haargroeirichting instrijkt. De nadruk moet liggen op de egaliteit van de kleur, niet op de individuele tint. Er mag geen voorkeur worden gegeven aan lichaamskleur op zichzelf.

ALGEMENE OMSCHRIJVING:
Het doel van het Nebelungen- fokprogramma is het creëren van een blauwe kat van hetzelfde type als die die in de negentiende en vroege twintigste eeuw werden ingevoerd vanuit Rusland, en om dit type te combineren met een volle glanzende vacht van gemiddelde lengte. Het lichaam en de staart zijn lang, de oren groot in verhouding tot de kop en de ogen variëren in kleur van geelgroen tot groen. De grootte is gemiddeld en het lichaam goed bespierd. De vacht is middellang op het lichaam, langer op de staart, met lichter gekleurde dekharen. De kat geeft een algehele lange, stevige en gespierde indruk.

TOEGESTAAN:

FOUT:

CATEGORIE:
Traditioneel

GROEP:
Effen

KLEUR:
blauw

TOEGESTANE OUTCROSS:
Russisch Blauw

PUNTENTELLING:

Kop: 30 punten
Vorm   3
Ogen   5
Oren   5
Kin   2
Snuit   3
Profiel          10
Nek   2
Lichaam: 35 punten
Torso   5
Poten   5
Voeten   5
Staart 10
Beenderstructuur   5
Bespiering   5

Vacht/kleur/patroon 35 punten
Lengte 15
Structuur  5
Patroon/kleur 15

 

 

 

 

 

© Cattery Criddle - E-mail: info@cattery-criddle.com